© 2016 mamanadovolene.cz       Proudly created with Wix.com

Follow Me
  • Facebook Black Round
  • Instagram Black Round

Ghí. Co se skrývá za tímto prazvláštním názvem? Jde vlastně o přepuštěné nesolené kravské máslo. Ayurvédská medicína si ho velmi cení a nazývá ho tekutým zlatem. Napomáhá prý detoxikaci a má regenerační a omlazující účinek. Podle ayurvédy také tělo tráví ghí lépe než rostlinné oleje. Navzdory svému názvu nejde o potravinu, kterou bychom se měli spojovat s exotickými kraji. Přepuštěné máslo se u nás používalo běžně. Kam by si také prababičky uskladnily máslo, jak ho známe dnes. Do lednice asi těžko. Oproti obyčejnému máslu má ghí vyšší kouřový bod. Využít ho tedy můžeme i k restování. Ghí zlepšuje stravitelnost pokrmů.

 

Zakoupíte ho v obchodech se zdravou výživou a nebo si ho můžete vyrobit doma.  Jak na to?

Máslo pomalu zařívejte. Když začne vařit, stáhněte teplotu na minimum. Dávejte pozor, aby se nepřipálilo, použít můžete rozptylku. Občas odstraňte sraženou pěnu. Kilo másla budete vařit půl hodiny, 3kg másla i více než 3 hodiny..Ghí má mít žlutou barvu (nikdy ne nahnědlou). Nakonec máslo přepustíte pes plátno, abyste jej zbavily zbytků mléčné sraženiny. Tím, že se odstraní mléčná složka, je ghí vhodné i při alergii na mléčné výrobky.