© 2016 mamanadovolene.cz       Proudly created with Wix.com

Follow Me
  • Facebook Black Round
  • Instagram Black Round

October 31, 2018

February 22, 2018

Please reload

Recent Posts

Pohankovo-semínkový chléb

March 11, 2017

1/2
Please reload

Featured Posts

Kvašená cuketa

September 9, 2016

Mléčně kvašená zelenina  je mimo jiné plná vitamínů a ty se budou teď na podzim hodit. V lednici by měla vydržet 1-2 měsíce, to nemám tak úplně vyzkoušené, protože ji vždy sníme dřív. Na jaře jsme takto například zpracovali ředkvičky. Cuketa na fotce je zachycena ihned poté, co jsem ji zalila, Za 2-3 dny by pak měla být voda mléčně zbarvena. Mimochodem, šlo o žlutou cuketu, ta barvička není výsledkem fermentace..

Kdo chce také vyzkoušet, bude potřebovat:

 

1 velkou cuketu

1 litr vody

1 lžíci soli

Sklenici (může být zavařovací se šroubovacím uzávěrem)

 

1l vody povaříme 5 minut s lžící soli a necháme trochu vychladit. Tak aby voda již nepálila. 

Cuketu nastrouháme, nebo nakrájíme na tenké dlouhé plátky škrabkou na brambory. Navrstvíme do sklenice, zalijeme po okraj nálevem a uzavřeme. 

Cuketu necháme fermentovat při pokojové teplotě, za 2-3 dny by měla začít mléčně kvasit. Pak můžeme konzumovat, odebereme potřebné množství a zbytek uchováváme v lednici. 

 

 

 

 

 

Please reload

Follow Us