© 2016 mamanadovolene.cz       Proudly created with Wix.com

Follow Me
  • Facebook Black Round
  • Instagram Black Round

October 31, 2018

February 22, 2018

Please reload

Recent Posts

Pohankovo-semínkový chléb

March 11, 2017

1/2
Please reload

Featured Posts

Domácí "brumíci" z žitné mouky

March 5, 2018

Děti, stejně tak jako dospělí, jedí rádi i očima. Proto jim domácími brumíky určitě uděláte radost. Navíc je to praktická svačinka na cesty, do školy či školky. Formičky můžete naplnit v podstatě jakýmkoliv těstem, třeba na bábovku. Já je ráda dělám z perníkového těsta a plním domácí marmeládou. A protože ráda střídám mouky, a k perníku se báječně hodí žitná mouka, jsou tito brumíci z ní. Jsou navíc bez vajec, mléka a osladit je můžete melasou. 

 

Recept:

2 hrnky hladké žitné mouky

1/2 hrnku třtinového cukru (můžete nahradit melasou)

1 prášek do perníku bez fosfátu

1 lžíce kakaa

1/4 hrnku oleje

min 1,5 hrnku vody či kokosového mléka

 

 

Množství vody v receptu musíte upravit podle toho jak mouka saje, ale hrnek a půl se jistě vsákne:o) Melasa obsahuje mnoho minerálních látek a přitom méně kalorií než klasický cukr. Má však velmi specifickou chuť, která se k perníku hodí a ztratí se v něm:o) Přisladit také můžete sušeným ovocem - namočeným a rozmixovaným (rozinky, švestky, datle). Další variantou jak sladit jinak než bílým cukrem je kokosový cukr či sirupy (rýžový, datlový). Nejméně vhodný ze sirupů je agávový, má v sobě hodně fruktózy. 

 Formičky jsem zakoupila na orion.cz, seženete je také v jejich kamenných prodejnách. Množství těsta vyjde na tři silikonové nebo čtyři teflonové formy. 

 

 Brumíky jsem naplnila marmeládou, jak jinak než domácí..:o) A jeden tip nakonec.. Pokud nebudete mít po ruce prášek do perníku, smíchejte dvě lžičky kypřícího prášku s třemi lžičkami koření do perníku. 

 

 

Tak dobrou chuť!

 

 

 

Please reload

Follow Us