© 2016 mamanadovolene.cz       Proudly created with Wix.com

Follow Me
  • Facebook Black Round
  • Instagram Black Round

October 31, 2018

February 22, 2018

Please reload

Recent Posts

Pohankovo-semínkový chléb

March 11, 2017

1/2
Please reload

Featured Posts

Sirup z arónie a černého bezu

August 25, 2018

Plody arónie neboli černého jeřábu jsou nabité antioxidanty, vitamíny i minerály. Kuličky černého bezu bych tu mohla vynášet do nebe, o jejich příznivých účincích jste už jistě někdy slyšeli. Sirup z kuliček černého bezu dělám již tradičně. Není u nás sice tak oblíben jako sirup z květů, ale i tak zmizí poměrně rychle:o) Jsou to, mimochodem, jediné sirupy/šťávy, které vyrábím. (Ještě jsem se tedy pokoušela několikrát o jitrocelový sirup za studena, ale nikdy mi příliš nevyšel.) S arónií jsem si dlouho nevěděla rady. Její chuť je dosti specifická. Loni jsem si jí zamrazila a pak si jí v průběhu roku několikrát spletla s borůvkami. Takže do mrazáku již nikdy více:o) Letos mi bez i jeřáb uzráli zároveň a ptáci je nestačili odnést.. Rozhodla jsem se tedy oba druhy spojit do sirupu a musím říct, že to byla trefa do černého. A teď už recept. Je bohužel jen přibližný, vodu i cukr jsem dala podle potřeby a samozřejmě si to až tak důkladně neodměřila :o) Příští rok snad recept vyladím..

 

1 litr bobulí arónie

1 litr kuliček černého bezu (obraných a opraných)

zhruba 2 litry vody

80 g kyseliny citrónové

asi 1,5 kg třtinového cukru

 

Do velké sklenice jsem dala arónii, bez, vodu a kyselinu citrónovou. Pak jsem nádobu nechala zakrytou stát dva dny v chladu. Poté jsem vše scedila a plody ještě vymačkala co to šlo:o) Přelila jsem do hrnce, přidala cukr (na litr šťávy by mělo být kilo cukru) a míchala, aby se cukr rozpustil. Poté jsem ještě přivedla k varu a chvíli povařila. Kdyby byl sirup jen z jeřábu, mohl by se plnit za studena (tak dělám sirup pouze z květů bezu a vydrží). Plody černého bezu by se ale za syrova konzumovat neměly, proto jsem sirup raději povařila. No a pak už horké plníme do sklenic. Skladujeme v chladu, ideálně v ledničce..

 

 

 

Please reload

Follow Us